Strona główna Dieta

Tutaj jesteś

Sushi – japońska sztuka smaku i harmonii

Data publikacji: 2025-05-22
Sushi

Niektórzy patrzą na sushi jedynie jako na jedzenie. Warto jednak nieco rozszerzyć swoje horyzonty, bo dla miłośników tej potrawy, to celebracja smaku, estetyki i japońskiej filozofii życia. Delikatnie zawijane rolki, świeże składniki, doskonała równowaga umami, słodyczy i kwasowości sprawiają, że sushi stało się symbolem nowoczesnej kuchni fusion, uwielbianym przez smakoszy na całym świecie. Również w Polsce nie brakuje osób, które z wielkim zamiłowaniem podchodzą do konsumpcji tej potrawy.

Gdzie zjeść dobre sushi? Sushi w Lublinie i nie tylko

Chcąc wybrać takie miejsce, można pokierować się opiniami innych osób. Tych, które miały już przyjemność zamawiania sushi na wynos lub na miejscu. Obecnie wielu konsumentów chętnie dzieli się ze sobą swoimi przeżyciami i odczuciami, dzięki czemu można poznać wybitne restauracje, które specjalizują się w wykonywaniu ryżowych rolek z różnymi dodatkami. Wśród takich lokali, które polecane są przez wiele osób, znaleźć można Takushi Ramen & Sushi. Ich stronę internetową można znaleźć pod adresem https://takushisushi.pl/. Jest to dobre miejsce dla osób, które chcą znaleźć sushi w Lublinie, jakie będą mogli zjeść np. przy okazji domówki lub po prostu bez okazji – kiedy tylko najdzie ich ochota na coś dobrego. Mówiąc o ocenach nie można zapomnieć także o tym, że ważne są również negatywne opinie. W ten sposób będzie można ominąć te restauracje, które nie zasługują na zaufanie. Może się bowiem okazać, że przez to ochota na jedzenie sushi zniknie na długi czas.

Jakie są rodzaje sushi?

Mówi się sushi, ale trzeba mieć świadomość tego, że to tak naprawdę kilka form rolek, które – jak już było wspomniane – mogą być podawane z różnymi dodatkami. Do wyboru klienci mają:

  • nigiri – ręcznie formowane porcje ryżu z plastrem ryby lub owoców morza na wierzchu, często skropione sosem sojowym. Aczkolwiek lokale z reguły starają się, aby sos sojowy podawać osobno;

  • maki – najbardziej znana forma sushi, czyli rolki zawijane w nori, z nadzieniem z ryby, warzyw i czasem owoców;

  • uramaki –  ryż znajduje się na zewnątrz, a nori wewnątrz. Często posypane sezamem lub kawiorem. Niekiedy nazywa się je także „odwróconym sushi”;

  • sashimi – są to cienko krojone plasterki surowej ryby, podawane bez ryżu. Jest to najbardziej minimalistyczna i klasyczna forma sushi;

  • temaki –  rożki z nori wypełnione ryżem i dodatkami, jedzone ręcznie, bez użycia pałeczek.

Każdy ma więc możliwości wyboru takiej formy sushi, która mu odpowiada. Istotne jest również to, aby dopasować odpowiednie dodatki do sushi. Nie tylko jeżeli chodzi o sos sojowy, ale istotny jest marynowany imbir oraz ostra pasta wasabi, która ma kolor zielony.

Czy warto jeść sushi?

Sushi to nie tylko niezwykłe doznania smakowe. Jedzenie sushi to także istotny aspekt, dzięki czemu będzie można zadbać o to, aby organizm otrzymał niezbędne witaminy i minerały. Dobrze skomponowane sushi jest lekkie, bogate w białko oraz zdrowe tłuszcze (zwłaszcza kwasy omega-3 z ryb). Nie można również zapomnieć o tym, że poszczególne rolki nie są kaloryczne, więc nie ma obaw o to, że waga nagle podskoczy. Przy okazji należy wspomnieć o tym, że ta japońska potrawa wspiera metabolizm i działa przeciwzapalnie. W ten sposób można również zadbać o swoje zdrowie. Warto jednak pamiętać, że niektóre rodzaje sushi, zwłaszcza te z majonezem czy tempurą, mogą być bardziej kaloryczne.

Nie trzeba sushi jeść pałeczkami, jeżeli ktoś nie umie się nimi posługiwać. Dopuszczalne jest to, aby sushi spożywać rękoma – nawet w restauracjach.

Artykuł sponsorowany

Redakcja milktonic.pl

Zespół redakcyjny milktonic.pl z pasją podchodzi do tematów urody, mody, diety i zdrowia. Chętnie dzielimy się naszą wiedzą, by wspierać czytelników w codziennych wyborach i inspirować do dbania o siebie. Składamy złożone zagadnienia w proste, przystępne treści dla każdego!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?